Телефон за въпроси и поръчки:
+359 877903777

Доставка и плащане

Доставки и срокове

Поръчаните стоки от manolohome.eu се доставят с куриер на адреса, указан от Вас в поръчката ви или до офис на курирa, като изберете  желаният  от  Вас  офис  от  падащото  меню  на  съответния  куриер    

Запазваме си правото, в случай, че преценим, че предоставените данни за доставката са непълни или неточни, да се свържем с вас по телефона, за потвърждение на поръчката Ви и всички данни за Доставка.

 

(1) ЦЕНИ НА ДОСТАВКИТЕ

 

За поръчки над 90,00 лв с ДДС, доставката ви за България е БЕЗПЛАТНА със куриерска фирма СПИДИ !

При доставка на покупки за по-малко от 90.00 лв. с ДДС се заплаща такса за доставка  и  наложен  платеж , автоматично  изчислени  от системата  ни .

Цените за доставки извън България  се калкулират в Количката по време на поръчването, и се изпращат в автоматичния имейл за потвърждаване на поръчката.Те са обект на допълнително потвърждение  с вас по телефон или имейл. С други думи, ако поръчате стоки за доставка извън България, преди да приемем за изпълнение вашата поръчка, ние ще се свържем с вас за да потвърдим поръчката  Ви,  а  също  цена и срок за доставката на вашата пратка.

 

(2) СРОКОВЕ НА ДОСТАВКИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

В повечето случаи можете да разчитате на доставка между 24 и 36 часа от поръчката ви, но ви обръщаме внимание, че сроковете винаги зависят от графиците и натовареността на куриерската фирма към дадения момент.

Обичайно поръчките, направени преди 14.00 ч. в работен ден, се доставят на следващия работен ден или най-късно и по-рядко на по-следващия работен ден.

За поръчки, направени в петък преди 14:00 ч. е възможна доставка в събота преди обед срещу  допълнително заплащане – изберете опция за  фиксирано  време  и  дата .  Моля  да   потвърдите  това  и  на  служителя ,обсужващ   поръчката Ви     

Поръчки, направени в петък-следобед и през почивните дни, обикновено се доставят във вторник.

В периодите, когато има национални празници, в сила е правилото, че поръчки, направени преди 14.00 ч. в работен ден, се доставят на следващия работен ден или най-късно и по-рядко на по-следващия работен ден.

ВАЖНО! Срокът за доставка на поръчките, за които сте отбелязали, че ще платите по банков път започва да тече, от момента на получаването на плащането ви по нашата сметка.

За ваша информация, в България плащанията се обработват по следния начин:

(1) Плащане, излъчено в работен ден чрез електронно банкиране или на гише в банка по системата BISERA до 17,00 ч., се обработва от банката на получателя на следващия работен ден;

(2) Плащане, излъчено в работен ден чрез електронно банкиране или на гише в банка  до 14,30 ч. по системата РИНГС/RINGS (или така нареченият спешен превод), се обработва от банката на получателя в същия работен ден в рамките на един час;

(3) Плащане, излъчено в работен ден чрез електронно банкиране или на гише в банка по системата BISERA след 17,00 ч. или в почивни/празнични дни, се счита за излъчено на следващ работен ден, съответно се обработва от банката на получателя на по-следващ работен ден.

По банков път – данните, необходими ви за плащането, ще бъдат посочени преди приключването на вашата заявка .Подготовката и доставката на поръчката ви ще започнат след получаване на разплащането.

Моля, обърнете внимание, че в определени случаи (край на работния ден, неработни дни, празници), постъпването на плащането ви по сметката ни може да отнеме време, което може съответно значително да удължи срока за доставката ви.

 

(3) Право  на  оглед - Провери  преди  да  платиш

 

Всички пратки се изпращат с услугата "Провери преди да платиш" и куриерът е длъжен да Ви изчака, за да проверите състоянието на опаковката и уреда. Проверката се свежда до преглед на външния вид на пратката и не е възможно продуктът да се включва и тества.  –

 ВАЖНО! manolohome.eu не носи отговорност за повредени пратки, които не са обявени в присъствието на куриер.

Право на връщане

1) ОТКАЗВАНЕ НА ПРАТКА В МОМЕНТА НА ДОСТАВКАТА Й ЗАРАДИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

Вие – както всеки друг наш клиент – имате Право на преглед на пратките ви преди да ги приемете.

Това означава, че имате и правото и възможността да откажете получаването на поръчана от вас пратка в случай, че в момента на доставката установите, че:

(1) Доставената стока явно не съответства на поръчаната от вас;

(2) Стоката или нейната опаковка са повредени при транспортирането й, което е удостоверено при доставката с подписан от вас и куриера Протокол за увредена стока;

(3) Поръчаната стока не е била доставена в рамките на изрично уговорен срок или, ако няма такъв, не е била доставена в рамките на 14 календарни дни, считано от датата на имейла за потвърждение на поръчките с плащане с ППП и считано от датата на постъпването на плащането по банковата ни сметка за поръчки с плащене с банков трансфер;

В тези три случаи ние се задължаваме да възстановим по сметката ви  или   чрез  куриер  в техен  офис   , стойността на покупката ви, включително и разходите  за доставката и , ако има такава. В случай, че сте отказали пратка с Наложен платеж -  ППП , който не сте заплатили отказвайки я, няма сума, която да ви дължим.

Моля, обърнете обаче внимание, че не можете да откажете получаването, по каквато и да било причина, само на част от вашата пратка. В случай, че установите частично увреждане или несъответствие между поръчаното от вас и доставеното от нас, трябва да изберете между това да откажете да приемете цялата пратка или да я приемете изцяло (и заплатите изцяло, ако сте я поръчали с Наложен платеж - ППП). В случай, че изберете второто, трябва да се свържете с нас  -  на  указаните  телефони  или  по  мейл    - за да ни кажете какво желаете да направим за наша сметка с несъответстващата стока: да ни я върнете и ние да ви върнем парите или да ни я върнете, а ние да ви доставим поръчаното от вас.

(2) ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ ЗАРАДИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА ПРАТКА

В случай, че установите несъответствия след получаването и заплащането на ваша пратка, имате право да поискате връщането й и възстановяване изцяло на платената от вас цена, когато:

(1) Цената, която сте платили не съответства на дължимата цена съгласно имейла за потвърждение на вашата поръчка .

(2) Когато откриете несъответствие между поръчана и доставена стока, което не сте могли да установите в момента на доставката. В такъв случай ние се ангажираме да подменим несъответстващата стока в срок до два работни дни, считано от момента, в който сте се свързали с нас и сте направили рекламацията.

При гореизброените два случая разходите за връщането на стоката са за наша сметка. 

(3) ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ ПО ЧЛ. 50 ОТ ЗЗП БЕЗ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ НА ПРАТКАТА

Освен в случаите, изброени по-нагоре и при които има някакви несътветствия в поръчките ви, цените им и сроковете им на доставка, по силата на член 50 от Закона за защита на потребителите, имате право да ни върнете – ЗА ВАША СМЕТКА – всяка закупена от магазина ни стока в 14 дневен срок от получаването й без да дължите обяснение за връщането:

(1) Ако ни върнете закупеното в оригиналната му опаковка, след като просто сте го прегледали за да проверите изправността и характеристиките му, ние сме длъжни да ви възстановим – в 14 дневен срок след като сте ни върнали стоките – платеното от вас за тях в пълен размер;

(2) Ако ни върнете закупеното без оригиналната му опаковка и след като сте го използвали по начин, различен от описания по-нагоре, ние ви дължим връщане само на част от цената, която сте ни заплатили и сме длъжни да ви я възстановим в 14 дневен срок след като сте ни върнали стоките и сте се съгласили на предложената от нас намалена цена.

ВАЖНО! Върнатият продукт трябва да бъде в същото състояние, в което е бил доставен (в оригиналната опаковка с всички аксесоари, с етикети, които са непокътнати и документите, които го придружават).

Подчертаваме, че когато връщането на продукти, чиято опаковка е повредена или непълна, показват следи от ползване, износване, драскотини, охлузвания, токов удар, без аксесоари, без гаранция, ние си запазваме правото да решим дали да приемем връщането или да задържим част от стойността на продукта – сума която ще бъде съобщена на Потребителя след оценка на щетите.

Разходите по връщането на стоките в тези два случая са за ваша сметка.

Във всички случаи (точки 1, 2 и 3), с изключение на този, при който откажете да приемете пратка с Наложен платеж- ППП , вие трябва да ни информирате за желанието ви да ни върнете стоки и да получите възстановяване на суми.

Можете да направите това като ни пишете на customerservice@manolohome.eu или  което е най-лесно – да попълните стандартния Формуляр за рекламации, който можете да намерите в най  -  долната  част  на  сайта  ни  -  Рекламации

Сравнение на продукти